tirsdag 18. mai 2010

YouTube 5 år - 2 milliarder video strømmer hver dag!

For 5 år siden ble YouTube etablert - 17. mai 2005!



For en vakker dag - sett med norske øyne - å starte det som har blitt verdens største site for deling og titting av videosnutter på. YouTube satt distribusjon av video på hodet - nå kunne hvem som helst bli en "TV-produsent", og selv om de fleste videor blir lite sett, blir de fleste iallefall sett ... av noen, og noen av mange millioner...

Her er den første videon som ble vist på YouTube - for 5 år siden:



Videon viser co-founder Jawed Karim i en dyrehage i San Diego.

I 2006 ble YouTube kjøpt av Google for 1,6 milliarder dollar.
I snitt ser vi på YouTube snutter 800 minutter hver mnd, og i oktober 2009 ble så mange som 1 milliard videosnutter vist - hver dag - mindre enn 1 år senere har antallet nå altså vokst 100% - til 2 millarder. En utrolig vekst med andre ord, som også setter nye - og større krav - til den infrastrukturen som Internett går over, som teleoperatører som Telenor gir oss - og som utstyrsleverandører som Cisco (min arbeidsplass) utvikler.

Med HD blir båndbreddebehovet enda større - for å kunne gi tilstrekkelig med båndbredde - hele tiden, for at kvaliteten skal holde mål, og brukeropplevelsen bli optimal!

Gjennom YouTube har mange klart å bli berømte, som feks de to karene som fikk Diet Coke sammen med Mentos til å sprute i uante høyder.... gutta dro faktisk inn hele 30,000 USD på sine sprø eksperiment, som du kan se her:



YouTube har laget en egen site for å feire sine første fem år, som du kan se her:


Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det her imponerende tall ift vekst å lese.
En ting er hvor stor veksten har vært i forhold til hvor mange som bruker Internett - fra 800+ millioner brukere i 2005 til nærmere 1,8 milliarder brukere i 2010. Hastigheter som vi nå har tilgang til når vi er på nett skal selvsagt ha sin del av æren - men at ETT nettsted - på 5 år - kan stå bak så mye som 2 milliarder video overføringer - HVER DAG - er bare helt utrolig, hvis ikke ufattelig :)


Personlig begynte jeg å jobbe - i databransjen - i 1995 - når bare 16 millioner brukere hadde tilgang til Internett. Jeg var (tror jeg) den første i blandt mine venner med email adresse - hadde egen hjemmeside (CyberSofa) i 1995, og egen mobiltelefon...Stolt som en hane selvsagt, og fortsatt stolt av å ha jobbet i Cisco - kanskje det viktigste selskapet for utviklingen av Internett, og hvordan folk i dag lever, leker, jobber og lærer.... Det er vel trygt å si at Internett har kommet for å bli :)

Gratulerer YouTube, og gratulerer Norge med 17. mai!

God natt...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar