onsdag 12. mai 2010

Rekordmange selvmord blandt iPhone-arbeidere i Kina....

I følge en rekke nettsteder så har 6 personer så langt i år tatt sitt eget liv og to andre ligger på sykehus etter selvmordsforsøk. Felles for disse 8 personene er at de jobber hos Apple sin produksjonspartner i Kina - Hon Hai Group - som er en del av FoxConn som stort sett ALLE store elektroniske utstyrsleverandører i verden bruker....



Så tidlig som tidligere i dag tok ei 24-år gammel jente selvmord ved å hoppe ut av sin egen leilighet, og tidligere i år ble et sikkerhetsteam til selskapet suspendert etter at en annen medarbeider hadde tatt livet sitt etter å ha mistet en iPhone prototype (ikke den som Gizmodo dukket opp med....)

Det er ikke bare bare å jobbe i Kina - og det er kanskje ikke bare bare å jobbe for Steve Jobs heller...
Kombinasjonen ser ut til å være for mye for noen iallefall...eller?

Med tanke på hvor stor Hon Hai Group er - de har nærmere 500,000 ansatte i sin stab bla, og er verdens største leverandør av elektroniske enheter - og jobber på kontrakt for en rekke selskaper - bla Cisco med flere.

Jeg har tidligere også skrevet om arbeidsforholdene til Microsoft "arbeidere" og de fleste av oss vet at Kina mer eller mindre driter i menneskerettigheter og har folk jobbende hos dem fra ekstrem tidlig alder, under ekstreme forhold - lange arbeidsdager, og til en ekstrem dårlig lønn.



Derfor har også Kina den største selvmordsraten i verden med 14 selvmord per 100,000 innbyggere.
Nærmere 300,000 mennesker i Kina tar sitt eget liv hvert år.

Bruker man tilsvarende kalkulasjon for Hon Hai med nærmere 500,000 medarbeidere - så vil sannsynligvis 70 ansatte ta sitt eget liv hvert år....og dette - uten at jeg skal spekulere FOR mye - vet Hon Hai veldig godt, og er nok "budsjettert" for...

Hon Hai er med andre ord ikke et småtteselskap, med en omsetning på over 60 milliarder dollar i 2009.

Så langt som tilbake til 2006 så var det også mye greier mellom Apple og Hon Hai - da dreide det seg ikke om iPhones, men om iPods og om slaveforhold hos Hon Hai.... Ansatte da tjente omkring 100 dollar i måneden, hvor halvparten gikk til å betale for rommet deres - som også er inne på "campus" området til Hon Hai... 50 dollar for en mnd --- også jobber man kanskje 15 til 18 timer døgnet...6 til 7 dager i uken... 360 timer i mnd, for å 50 dollar = 14 cent i timen - eller rett under en krone i timen!!!!!

Tror du lønna har steget VELDIG mye i Kina de siste 4 årene?
Eller arbeidsforholdene?

Tydeligvis ikke .... noe også human rights organisasjonen National Labour Committee er klar over, og har jobbet med å etterforske i flere år nå!


De fleste medarbeidere er mellom 18-25 år.
De er kvinner.
Arbeidsdagene begynner før 0800 om morran og varer til 2300 på kvelden.
Opptil 1000 arbeidere blir skvisa inn på 30x30 meters rom i temperaturer opptil 30 grader.
Ingen snakking under arbeidet.
Ingen musikk.
Maten er standard - ikke noe valg - levert av selskapet!
Ingen toalettbesøk utenfor avsatte pauser - og toalettene må de vaske selv!


Hvor mange nordmenn hadde tatt sitt eget liv under slike forhold...
(i Kina kan man feks ikke bare gå til legen å "ta ut" sykemelding....eller bli uføretrygda ved å trykke på en knapp....)


Stakkars folk....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar