tirsdag 29. juni 2010

Multitasking på iPhone - why the big deal!



Bakgrunn:
Multitasking - eller evnen til å kjøre flere tjenester eller programmer samtidig - har for noen vært dypt savnet på iPhone's siden lanseringen for tre år siden. For noen har løsningen vært å Jailbreake telefonen, for andre har endt opp med at man har byttet til HTC og feks Android-plattformen - mens for de fleste har man akseptert disse begrensningene - fordi det har vært så mye annet å glede seg over med iPhone!

Nå har multitask-diskusjonen blusset opp igjen siden Apple annonserte iOS4 og iPhone4 for kort tid tilbake, og selv om de færreste (1,7 millioner forsåvidt) har fått tak i en iPhone4 - så har de fleste oppgradert sine 3G og 3Gs telefoner - uten å merke så mye til multitasking-hysteriet.

Multitasking har vært på iPhone siden 2007
Før vi fortsetter inn i multitasking diskusjonen er det viktig å først skille mellom Multitasking og såkalt Fast App Switching. Samtidig er det også på sin plass å nevne at Apple har hatt støtte for multitasking helt siden 2007, men at dette har vært forbeholdt Apple sine egne programmer og tjenester, som feks at du kan spille musikk via iTunes - samtidig som du surfer på nett, eller skriver en epost.

I skrivende stund går det feks ca 20 forskjellige prosesser eller programmer samtidig på min iPhone - men det er svært få apps som gir meg multitasking støtte i dag.



I USA er det snakk om i underkant av 50 apps som støtter iOS4 multitasking, Irland kunne melde om at det var kun 35 apps så langt, mens i Norge er antallet rett under 30.

Når det er så mange som 225,000 tilgjengelige apps så er det ingen tvil om at multitasking-støtten på iPhone er forholdsvis liten eller begrenset....men når trenger man egentlig muligheten til å multitaske - eller Fast-App Switche fra den ene til den andre appen?

Multitasking og Fast-App Switching
La oss begynne med å se på forskjellene mellom disse to begrepene (Apple har for enkelthet skyld valgt å kalle alt for Multitasking - av hensyn til markedsføring og oss som brukere/forbrukere tror jeg) for det er en distinkt forskjell.

På Wikipedia kan vi lese MYE om Multitasking, men jeg har begrenset meg til å ta med det viktigste:
"Multitasking er et begrep som brukes når det tilsynelatende er mer enn én handling som utføres på en gang. Multitasking bygger på det faktum at I/O-operasjoner tar lang tid, og at i stedet for å vente kan en kjøre andre programmer på CPU-en. Mens et program venter på overføring av data fra for eksempel harddisk, kan et annet kjøre på CPU-en. Med flere prosesser, og eventuelt tråder, inne i minnet samtidig kan en oppnå en meget effektiv utnyttelse av CPU. På de vanligste morderne interaktive operativsystemene skjer byttene mellom prosessene så ofte at brukeren oppfatter det som at alle kjører samtidig."


TidBITS.com fant jeg en god definisjon på Fast App Switching for iPhone:
"Når du kjører en app i IOS 4 og du trykker på Hjem-knappen én gang for å forlate den, gjør app ikke slutte. I stedet går den inn suspendert animasjon... Programmet stopper bare mottar hendelser fra systemet. Programmet er plassert i bakgrunn og satt ut av virksomhet, men det er fortsatt i gang i den forstand at dens ressurser og grensesnitt er fortsatt til stede, slik at det ikke trenger å bli relansert fra bunnen av for å fortsette. På den måten når du kommer tilbake til den samme appen, uansett hvordan, kan appen ganske enkelt plukke opp med å gjøre det den gjorde da du var på, umiddelbart."

I praksis betyr det feks at:

  • Du vil oppleve multitasking når du feks kjører AccuRadio i bakgrunnen mens du surfer på nett, 
  • mens det er snakk om Fast App Switching når du feks tar en pause i å se på stjernene for å svare på en telefonsamtale, eller surfe...
Hvorfor det ene vs det andre?
For deg som bruker den ene eller andre appen så spiller det liten trille om det multitaskes eller Fast App Switches, mens for telefonen og dens ressurser så er det en stor forskjell. Apple har lenge hevded at Multitasking ikke har vært støttet i tredje parts applikasjoner pga batteritid og sikkerhet, men jeg er ganske så sikker på at svaret heller lener seg mot ressurser og minne kapasitet. På iPhone 4 er minnet på 512MB, mens på de eldre modellene er det begrenset til 256MB.

Ved å utnytte Fast App Switching så trenger kun iPhonen å huske hvor du forlot applikasjonen når du valgte å "sette den på vent", mens ved Multitasking vil applikasjonen fortsette å kjøre i bakgrunnen - med andre ord kreve mer minne og dertil mer ressursforbruk. Det er feks ikke nødvendig å la Need for Speed Shift gå i bakgrunnen mens du snakker i telefonen, men du vil være glad for å kunne fortsette der du slapp på spillet når samtalen er ferdig - Dette er Fast App Switching. 

Eksempler på gode Multitasking applikasjoner
  • Bruker du feks din iPhone som GPS i bilen er det greit å kunne snakke i telefonen samtidig som du kan få dine veidireksjoner via din GPS applikasjon. Med bla TomTom på din iPhone kan du nå gjøre begge deler, noe som ikke var mulig før iOS4 kom!
  • Brukere av DropBox (gratis hosting tjeneste) kan nå applikasjonen uploade eller downloade dokumenter i bakgrunnen mens man holder på med noe annet.
  • RunKeeper Pro er et meget godt program for deg som trener - hva som helst - og som liker å følge med på hvor du har syklet, hvor lenge du har syklet, kalorier brukt med mer. Med siste versjon som støtter multitasking kan du la RunKeeper Pro gå i bakgrunnen, mens du feks lytter til musikk fra din Spotify konto.
Vi venter selvsagt med spenning på at flere applikasjoner skal støtte Multitasking, slik som Spotify, Skype og de fleste spillene (Fast App Switching) med flere...og de fleste store applikasjonsutviklere er alle samstemte i at iOS4 Multitasking støttede apps er på vei!

Multitasking - velkommen skal du være
Det er MYE man kan lese om Multitasking på nettet, noen er strålende fornøyde, mens andre synes det fortsatt er for dårlig. Personlig har jeg ikke savnet Multitasking nevneverdig, men det er nok også fordi jeg har klart å venne meg til å ikke ha det - og det har vært så mye annet som har gjort min iPhone opplevelse så positiv, at hverken mangel på Multitasking eller Flash har ført meg til å vurdere min fremtid som iPhone bruker. Det er nok vært et større poeng hos iPhone konkurrenter å passe på å mase maksimalt om hva iPhone mangler, for å selge Multitasking på egen plattform.

Nå som jeg har det (på noen apps) skal jeg selvsagt ikke legge skjul på at det velkomment, og at jeg gleder meg til å kunne ta i mot Skype samtaler uten å ha applikasjonen fremme, at jeg kan lytte Spotify via mitt betalte abonnement samtidig som jeg surfer, skriver, eller spiller andre spill - for all del :)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar