tirsdag 27. april 2010

Skyen opp i Skyene .... eller bare ASP eller SaaS i ny forkledning... Vekst på nesten 300 prosent de neste årene...

Cloud - eller Skyen - som begrep dukket opp allerede i 2008 - dog da ikke mye, noe skissen under også viser:




ASP markedet var kanskje front-figur - eller tjeneste - som drev mye av dot.com tiden. Vi husker vel alle selskaper som Telecomputing og en rekke andre selskaper som alle skulle drive med ASP-tjenester - leie av applikasjoner - levert på en smartere måte enn server-klient metoden som vi hadde blitt kjent med tidligere.


Etter hvert som markedet tok seg opp igjen etter dot.com krisen forsvant ASP-leverandørene og sagte, men sikkert ble ASP erstattet med Saas - eller Software as a Service....Saas ble så utvidet med Security as a Service, og dernest everything-as-a-Service. Etterhvert som skyen eller the Cloud dukket opp som et tredje, eller fjerde buzzord, ble SaaS mindre populært - men er det egentlig store forskjeller her?


I følge Wikipedia gjelder følgende definisjoner for disse tre begrepene:



  • ASP - en virksomhet (leverandør) som tilbyr datatjenester til kunder over et nettverk
  • Saas - er en modell for utrulling av programvare over internett. Med SaaS vil en leverandør lisensiere applikasjoner og tjenster til kunder som kan bruke disse ved behov. Derfor har også Saas modellen også blitt kalt Software on Demand. SaaS-modellen lar leverandører tilby programvare for kundens bruk. Snarere enn å kjøpe maskinvare og programvare for å kjøre et program, trenger kundene bare en datamaskin og Internett-tilgang for å kjøre programvaren. Programvaren kan være lisensiert for en enkelt bruker eller for en gruppe av brukere
  • Cloud - er Internett-basert databehandling, der delte ressurser, programvare og informasjon gis til datamaskiner og andre enheter etter behov, som en offentlig infrastruktur. 
For min egen del kan jeg vel si at det er dels forskjeller mellom alle tre - ikke minst at en cloud basert tilnærming gir kunder mye større fleksibilitet i forhold til at de kan fritt velge en rekke forskjellige cloud leverandører, mens med en ASP-leverandør som Telecomputing i gamle dager så var man veldig bundet til hva - og hvilke applikasjoner og tjenester leverandøren kunne tilby.

En annen - og kanskje viktig forskjell - er at programvareutviklerene selv, som Oracle og Microsoft planlegger å tilby Cloud tjenester direkte til kunden - og med mer og mer tilbudt over nettet - direkte fra produsentene, så vil det stille de tradisjonelle IKT-kanalene for nye utfordringer fremover. Hvem vil eie relasjonen til kunden, hvem vil drifte infrastrukturen, og hvem vil håndtere kundeissues når de oppstår - for selv om tjenesten befinner seg i Clouden, vil definitivt infrastrukturen fortsette å være platformen for en god opplevelse - og hvordan vil en Cloud leverandør på andre siden av Atlanteren påse at infrastrukturen kunden sitter på fungerer tilfredsstillende i dag - men ikke minst om seks mnd frem i tiden.

Det vil dukke opp veldig mange forskjellige Cloud leverandører;
  • Platform leverandører
  • Applikasjonsleverandører
  • Lagringsleverandører
  • Sikkerhetsleverandører
  • Infrastrukturleverandører
  • ...og sikkert flere som jeg ikke kommer på nå....
Det som er sikkert er at samtlige messer det de kan om Cloud Computing - og med god grunn!
  • Mindre selskaper vil kunne redusere sine investeringer
  • De vil kunne rulle ut produktivitetsøkende tjenester og applikasjoner de ellers ikke ville hatt råd til
  • De vil kunne redusere driftskostnadene kraftig siden de ikke trenger å drifte det selv
  • Internett tilgang blir billigere samtidig som hastigheten går opp - og tilgangen øker også dramatisk, slik at tjenestene vil være tilnærmet tilgjengelig hvor som helst, når som helst - og på hva som helst
  • ....og ikke minst vil en skikkelig Cloud tilnærming være miljømessig fornuftig da det vil være langt mer øknomisk og miljømessig korrekt å samle datakraft, server parker og tjenester ett sted - enn å ha en rekke mindre miljøer distribuert ut globalt.

Det finnes en rekke gode eksempler på Cloud tjenster i dag - Ciscos WebEx for online samhandlig er en, Salesforce.com er store i USA, 24SevenOffice bør også nevnes, ProjectPlace, men ikke minst alt som Google foretar seg. I følge Gartner er veksten for de neste tre årene formidable 267 prosent:
  • 2008 : $46.41 millarder
  • 2009 : $56.30 milliarder
  • 2013 : $150.1 milliarder (Estimat)
Et annet stort vekstområde i år - og årene fremover - er det mobile markedet som sådan, og også her vil Cloud Computing - eller Cloud Mobile Computing - vokse kraftig - i følge Juniper Research med 88% år over år fra 2009 til 2014 - fra 400 millioner USD i 2009 - til 9.5 milliarder USD i 2014. 

Ryktene vil feks ha det til at Apple vil introdusere en cloud basert iTunes, og at Google også planlegger en tilsvarende tjeneste (Spotify.....?)... Majoriteten av veksten derimot - nærmere 75% - vil komme fra Enterprise kunder som vil ha mobile tjenester levert fra Skyen - i følge Juniper.

Jeg er ganske sikker på at Cloud er veien å gå.
Jeg er ganske sikker på at Cloud vil øke kraftig i 2010 og i årene som kommer.
Men jeg er mindre sikker på at Norge vil bli en viktig Cloud leverandør, selv om vi definitivt burde satse på dette markedet - med tanke på hvor vi er rent geografisk, hvor spredt vi er som nasjon, og hvor billig det kan bli å "distribuere" applikasjoner over en Cloud modell.


3 kommentarer:

  1. ASP tjenestene er vel ikke helt borte eller? Telecomputing har i overkant av 5000 servere og da har de vel en kunde eller to også, de påstår samtidig at de vokser.

    På den annen side kan det godt hende de leverer en form for Cloud tjeneste uten at jeg vet det.

    Skillene er litt uklare.

    Er en ASP leverandør som bruker vmware for lastbalansering/ dymanisk ressurs tildeling en ASP leverandør eller en cloud computing leverandør? leverandører som leverer SAAS men levert via en sky tjeneste, blir det da en SAAS eller en cloud computing tjeneste?

    Jeg tror colud computing kommer til å ta over mye de neste årene i en eller annen form. Hvorfor skal it administratorer driver med patching? antivirus? eller for å ta den litt lenger redundans? Gode skytjeneste kan levere alle disse tjenestene til nesten en hvilken som helst bedrift.

    SvarSlett
  2. Hei,

    Du har helt rett - og det er det jeg mener med hele artikkelen - det er egentlig få forskjeller mellom ASP - Saas og Cloud- selv om Clouden gir større handlefrihet for virksomhetene. Ikke et vondt ord om Telecomputing som fortsetter å være en suksess - og det er også vel fortjent...

    Jeg har stor tro selv på Skyen, selv om jeg (som jeg advarer om) er usikker på rollefordelingene i fremtiden mellom produsent - distributør og forhandler....før-salg, installasjon, drift og etter-salg støtte....

    SvarSlett
  3. ezTalks is the world's leading online video conferencing provider that enables you to connect with people anywhere and anytime. Integrated with HD video conferencing, audio conferencing, screen sharing, content sharing, remote control and other powerful features, it can be widely applied to all industries
    audio conferencing
    teleconferencing
    online interview questions

    SvarSlett