onsdag 28. april 2010

Evolusjonen av tablet PC'er frem til iPad - fra 1964 til 20113.....

Etter at jeg skrev om iPad kloner som nå dukker opp i kjølevannet av iPad lanseringen har flere (via Facebook) lurt på om jeg har vært klar over at tablets har lenge vært tilgjengelige i markdet.... Selvsagt har jeg vært klar over det, men før jeg googlet litt om utviklingen innenfor tablet var jeg ikke klar over at den første tableten dukket opp allerede i 1964 - fra selskapet Rand.


18,000 dollar kostet godsaken, og via pennen og "tableten" under kunne man kjenne og sende elektrisk puls fra tableten og over til "datamaskinen" :)

Markedet for tablet PC'er - eller Pads, kall det hva du vil - har uansett ikke "tatt av" .... om det er fordi Apple er så sinnsykt gode til å skape et marked, eller om det er en kombinasjon av modenhet i markedet for en pad, kombinert med det mobile markedet som nå eksploderer, pris, Apple sine geniale markedskampanjer, med mer, gidder jeg ikke å spekulere så mye i - men at Apple har truffet rett - i sitt nå fjerde forsøk er det vel ingen tvil om... faktisk dukket den første pad'en fra Apple opp allerede i 1979 - i form av enheten under....


I perioden frem til Apples neste forsøk - i 1993 - hadde bla Grid også prøvd seg, på enheten under som kostet nærmere 2,500 USD... angivelig var det denne enheten som inspirerte Jeff Hawkins til å starte selskapet som produserte Palm Pilot :)


Nestemann ute var NCR som i 1991 lanserte sin pad - til utrolige 4,800 USD... noen suksess, aner ikke - husker ikke så langt tilbake i tid.... :)



Og før Apple som sagt dukket opp på nytt igjen i 1993, fikk markedet først prøve seg på denne godsaken her fra AT&T. Den kostet ca 1,500 dollar, hadde integrert mobiltelefon, et modem og faks - samt egen harddisk, høytaler og mikrofon. En skikkelig lekkerbisken med andre ord.....



Så - Apples andre forsøk på en pad - eller tablet - som dukket opp i 1993.....




Den her kan jeg faktisk huske selv, og det skulle vel heller ikke forundre meg om min gode venn Gisle Orlund har den her fortsatt hjemme i sitt lille mobil-museum :) Apple Newton ble aldri en suksess, og Apple tok den av markedet i 1998.

I 1998 kom faktisk Fujitsu på markedet min sin utgave....som var den første til å ha fargeskjerm....



Så dukket også en annen kjenning av meg - fra Compaq opp - i 2001.



Denne skulle revolusjonere PC markedet - hvorpå Compaq var relativt fremoverlent og forventet at tablet PCene ville dominere PC markedet innen fem år... Tidlig ute, men kanskje ikke så altfor gærnt estimert heller når historien skal skrives...

Året etter dukket Microsoft opp med sitt produkt - som samme år ble fjernet igjen fra markedet. Med unntak av xbox'en så har vel ALDRI Microsoft klart å lykkes med sine hardware produkter - de har jo tidligere også hatt nettverksutstyr uten at det slo særlig ann.... Enheten var dog ikke gærn å se på, og hadde sågar innebygd WiFi og det hele :)


Dernest gikk det noen år med etterdønninger av dot.com krisen og re-bygging av it-markedet, før Apple indirekte gjorde et nytt forsøk i 2007. Som sagt, indirekte ved at det var selskapet Axiotron som lanserte ModBook.




Det her var rett og slett en MacBook som hadde blitt modda til en Tablet PC - ikke produsert av Apple - og som ble solgt for 800 dollar. Derimot måtte kundene først kjøpe en MacBook - noe som gjorde prisen relativt stiv for de fleste.... Heller ikke noen suksess.

I følge en rapport fra Morgen Stanley hadde antall solgte tablet'er kommet opp i nærmere en million enheter i 2007/2008 ... så markedet var fortsatt veldig begrenset... Til sammenligning ble det solgt over 150 millioner PCer samme året!!!!

Frem til 2010 - og lanseringen av iPad - vokste tablet markedet sakte - fra 1 million enheter i 2008 til 2 millioner i 2009. Samme rapporten fra Morgan Stanley estimerer at det i 2010 vil bli solgt 8 millioner enheter, men dette ser nå ut til å være altfor lavt, da Apple alene estimerer at de vil selge 10 millioner enheter av sin iPad


I tiden fremover vil det garantert dukke opp en rekke iPad kloner og kopier - samt nye innovative pad'er og tablet'er fra selskaper som HP, Asus og alle PC-leverandører med respekt for seg selv :)

Personlig tror jeg (igjen) krigen vil stå mellom Apple og Google - så får vi se hvor lang tid det tar før Google sin Android Pad dukker opp...


Morgan Stanley tror antallet pad'er vil nå 49 millioner solgte enheter innen 2013 - personlig vil jeg bette en kasse vin på at vi vil vippe over 100 millioner samme år!!!!


3 kommentarer:

  1. Er det Morgan Stanley som er kilden på at det ble solgt en milliard pc-er i 2007? Det er nok noen hundre prosent for høyt, vil jeg anta.

    Mye morsomme gadgets her. Litt usikker på hva man skal putte i samme bås. Det virker som fellesnevneren i din sak er trykkfølsom skjerm, men det er jo en teknologi som kan anvendes på en rekke type produkter, fra pda-er til mobiler til tablet-er, til navigasjonssystemer, til spillkonsoller.

    Eksempelvis: Newton var etter min mening en stor PDA.

    Microsoft og hardware? Vel, de er vel globalt nummer to etter Logitech på mus og tastaturer, og har hatt mye innovativt på denne fronten opp gjennom årene. De er også store på webkamera. Men bortsett fra det er jeg enig, i motsetning til Apple er ikke Microsoft et hardware-selskap.

    Fin blogg, forresten. :-)

    SvarSlett
  2. Heisan, rettet opp antall solgte Pcer - det ble solgt pc nummer 1 milliard i løpet av 2008, mens antall solgte for året som sådan selvsagt var mye lavere...

    SvarSlett
  3. @Bjørn - trykkfølsom skjerm er nok der alle produktene har sitt til felles, om en Newton er en tablet, pad eller pda kan selvsagt diskuteres - og når det gjelder Microsoft og hardware, så skal det innrømmes som du sier at de er store på enkelte hardware komponenter - spesielt de som er nærmest desktoppen, med unntak av desktopkken selv :)

    Det ligger vel i hele navnet MicroSOFT at de først og fremst er et programvareselskap - noe som passer de selvsagt ekstra godt nå som skyen går til himmels...

    SvarSlett